Core Data adatmentés

Múltkor az UITableViewCell Edit Button részben volt egy plusz gomb ami csak az előre megadott szöveget írta be a TableViewCell részbe. Most csináljuk meg ,hogy mi adjuk meg a szöveget és ehhez kell a Core Data tárolás mivel valahol tárolni kell az adatokat ! Ez a megszokott egyszerű kódolásnál több időt vesz igénybe de mivel bele lehet keveredni ezért a cikk végén ott lesz a letöltés ha valami nem működne nálatok.
Ami kell nekünk egy Empty App, Egy táblás oldal és hozzá két sima view amibe írjuk az adatot és a másik ahol megjelenítjük majd !


Jelöljük ki a Core Data részt!

Lépjünk be a táblába és alul nyomjuk meg az Add Emtity gombot így létre tudunk hozni egy táblát aminek a neve legyen Lista és az Attribute részben meg adjunk hozzá két stringet nev, leiras Type résznél lenyitható ahol a Stringet válasszuk ki majd mentés!

Nyomjunk egy hozzáadást a táblán és adjunk hozzá egy NSManagedObject-et aminek a neve legyen Lista!!

A beírt név után lesz két kérdés azokat pipáljuk ki !

Mivel nincs Storyboard-unk így azt is adjuk hozzá !

Most csak hozzáadtuk de a rendszer még nem olvassa így adjuk be neki a lenyíló fülnél !

Jöhetnek a plusz oldalak tehát a MasterViewController ami UITableViewController és a DetailViewController és az AddDetailViewController ami mind a kettő UIViewController !De most csak a Masterrel fogunk foglalkozni de a másik kettőt létre lehet hozni !

Ha megvan akkor vissza az AppDelegate.m fájlba és adjuk hozzá a Mastert .

Hibát fog jelezni mivel a Master-ből hiányzik pár dolog amire mi már hivatkoztunk !

Hozzáadjuk a DetailViewControllert mivel onnan fogja majd megkapni az adatokat amit majd megjelenít a Cell részben. Természetesen amit a .h fájlba beírtunk azt a .m fájlba is a szokásos módon hozzáadjuk !

Mehetünk lefelé és a forgás funkció után hozzáadjuk a szokásos Core Data adatokat plusz a tábla megjelenítéséhez ami eddig 0-vol azt cseréljük le!

Mivel beírunk adatokat ezért nem árt törölni is őket 🙂

Mivel két view-et hoztunk létre ezért kell a Segue amivel vezéreljük mit nyisson meg és milyen adatot küldjön tovább, utánna jön a Lista-nev-Master , Lista amit létrehoztunk abba találja meg a nev részt és a Master meg kezdeti rész !


Most jön két rész amivel cseréljük az adatokat mivel nem csak egy adat van hozzáadva a listába ha nem többet így kezelni-e kell őket !

Folyt köv:


Most már csak meg kell adni a cell-részben mit akarunk megjeleníteni !

Mehetünk a DetailViewController-be és már ismerős lehet mivel a UITableViewCell Push Segue résznél már így adtuk hozzá a Label-t.

DetailViewControll.m

AddDetailViewController.h hasonló mint a Detail mert itt is hozzáadjuk a Text rész mivel itt fog megjelenni amit majd a cella megjelenít !

Mehetünk .m részbe ahol létrehozzuk a mentés funkciót és megadjuk neki melyik text részekbe beírt adatot kell menteni neki és hova!

Most már csak a Storyboard rész van vissza ahol az eddigi 3 darab fájlunkat életre keltjük ! A segue részt nem elfelejteni beírni mert nem fog működni !!! Detail-nál két Label van behúzva az AddDetail-nál meg Text és természetesen össze van kötve jobb oldalt, az AddDetail felső részébe kell egy gomb mivel az lesz a mentés az is összekötésre kerül és a Master-nél meg be kell írni a Cell és át kel állítani ,hogy két megjelenítendő részt szeretnénk !

Na most lehet menteni mindent, és mehet a szimuláció !! Ha valamit elírtatok volna akkor itt letölthető a Core Data fájl amivel most elvileg letároljuk a bevitt adatokat !! Gyakorlatilag egyszerűbben is meglehet csinálni de ott meg törölgetni kell mivel gyári séma másra van felépítve !! Gondolom aki már rendszeres olvasó annak nem tűnik nehéznek a dolog és átlátható!! Sok sikert a használatához ! Legközelebb kicsit bővítjük ha gondoljátok 😀

6 hozzászólás

Kategória: Források

6 responses to “Core Data adatmentés

  1. Robi

    Szia.
    A searchbart a keresést, hogy kell lekódolni a Core data-nál?

  2. Robi

    Ok. Előre is Köszönöm. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s